Title Ve Meta Etiketleri Kullanım Şekilleri

Meta tag’lar HTML kodunuzun HEAD bölümüne yerleştirilmiş bilgi etiketleridir. Arama motorlarına site ve içeriği hakkında bilgi sunar.

Title

Aslında bu bir meta tag değil. Ama arama motorlarında sitenizin görünüşü ile ilgili olması yanı sıra tarayıcıların buraya yerleştireceğiniz ifadeyi pencerenin başlığında ve sayfa sık kullanılanlara eklenmek istenildiğinde kullanmaları nedeni ile önemli. Gerçekte bir HTML kodu olan <TITLE> ve </TITLE> etiketleri arasına sayfa başlığınız açıklayıcı biçimde yazmanız gerekiyor. Bu kodu ayrıca oluşturmanıza gerek yok, zaten her sayfada bulunuyor.

Metalar

Siteyi kodlayanın kendi ismini verdiği meta: <meta name=”author” content=”kodornekleri”>

Sitenin kısaca açıklaması: <meta name=”description” content=”sayfanın tanımını yazınız”>

<meta name=”keywords” content=”siteniz arama motorlarında hangi anahtar kelimelerle tanımlansın istiyorsanız buraya yazınız.”>
Şekillerinde yazılır.

HTTP-EQUIV: İçinde yer aldığı sayfanın, web server tarafından ziyaretçiye gönderilmesinde oluşturulacak karşılık başlığı bölümünde yer alacak bilgiler içerir.
Sıklıkla kullanılan meta etiketleri ve açıklamaları:
<meta http-equiv=Content-Type content="text/htm; charset=windows-1254">
<meta http-equiv=Content-Type content="text/htm; charset=iso-8859-9">
<meta http-equiv=Content-Type content="text/htm; charset=utf-8">

Bu etiketler Türkçe karakter sorununu ortadan kaldırmak ve Türkçe karakter desteği sağlamak için kullanılır.
<meta http-equiv=”expires” content =”Tarih”>

Güncelleme için kullanılır. İnternette açılan bir sayfa bilgisayara kaydedilir. Bu sayfa tekrar açılamak istendiğinde, bilgisayardaki kayıtlı sayfa açılır. Bu etiket ile belirtilen tarihten sonra bu sayfa açılmak istenirse sayfanın tekrardan serverdan yüklenmesi sağlanır.

<meta http-equiv="expires" content ="Wed, 29 Dec 2011 15:21:59 GMT">

<meta http-equiv=”refresh” content=”5; url=anasayfa.htm”>

Sayfanın belirtilen süre sonra yenilenmesini sağlar. Yukarıdaki örnekte sayfa 5 saniye sonra yenilenir ve URL de belirtilen anasayfa.htm sayfası açılır. Eğer URL boş bırakılırsa aynı sayfa tekrarlanır.

<meta name="robots" content="all veya none">

Hazırladığımız sayfanın arama motorlarının robotları tarafından taranmasına izin vermek veya engellemek için kullanılır. İzin için all, engelleme için none kullanılır.
Meta etiketi ile tanımlanan bilgiler kullanıcı tarafından görüntülenmez.

Diğer yazıda görüşmek üzere…

Yorum bırakın